Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Το ξέσπασμα της δημοτικής υπαλλήλου


Μου έστειλε την σκέψη της ηλεκτρονικά. Δεν την ξέρω. Κι άλλοι το κάνουν αλλά με αυτήν είναι σαν κάτι από μέσα μου να βγαίνει ασθμαίνοντας στην επιφάνεια. Μιλάει γρήγορα, αγχωτικά, σαν να θέλει να βγάλει ένα βάρος, ένα σίχαμα από μέσα της. Σαν να θέλει να με βρίσει αλλά αυτό που λέει θαρρώ πως έχει σημασία για όλους μας ενόψει τον εκλογών και σας το παραδίδω:

Κατά τύχη  διορίστηκα και στο δημόσιο  - δεν έχω να ξεπληρώσω γραμμάτια με το σπαθί μου μπήκα. Δήμος ούτε ήξερα και τι είναι. Έμαθα όμως και το έμαθα καλά . Κατά αρχάς θα ξεκινήσω από τους αιρετούς . Το πρώτο που πρέπει να ξέρεις – θα χρησιμοποιήσω μια ατάκα του Σπύρου Καλογήρου από την ταινία ΛΟΛΑ που λέει στον Νίκο Κουρκουλο ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ . Δεν υπάρχει έλεγχος των δαπανών. Θα σου πω μόνο ότι

όλα είναι υπερτιμολογημένα, όλα γίνονται με απευθείας αναθέσεις νόμιμα .Οι προμηθευτές είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Δημάρχου όπως και οι εργολάβοι . Όλα συνηγορούν στο να γίνεται η ‘λαμογιά’ νόμιμα . Μην νομίζεις ότι το χρήμα φεύγει παράνομα από τον Δήμο . Νόμιμα μοιράζεται με σφραγίδες , υπογραφές αποφάσεις κλπ. Και εγώ συμμετέχω γιατί στα χαρτιά είναι όλα νόμιμα γιατί η νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα .
Θα σου πω ένα παράδειγμα . Ο Δήμαρχος μπορεί με απόφαση δικιά του  σύμφωνα με τον Κώδικα δήμων και Κοινοτήτων ν. 3463/06 να αναθέτει απευθείας προμήθειες και εργασίες έως του ποσού των 15.000,00€. Η δημαρχιακή επιτροπή μπορεί να αναθέτει δημόσια έργα με απευθείας ανάθεση έως το ποσό των 12.000,00€. Εμείς ως οικονομική υπηρεσία κάνουμε έναν προϋπολογισμό του έτους σύμφωνα με αυτά που θα δοθούν με απευθείας ανάθεση . Μικρά έργα , συγκεκριμένες προμήθειες με συγκεκριμένες προδιαγραφές  για συγκεκριμένους προμηθευτές και εργολάβους . Οι ανοικτοί διαγωνισμοί είναι σπάνιοι διότι εκεί δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση . όπως θα διαπιστώσεις και εσύ, οι Δήμοι ποτέ δεν έπαιρναν έργα της ΕΕ και όχι γιατί δεν υπήρχαν χρήματα – τους παρακαλούσαν τους Δημάρχους από την Περιφέρεια να προτείνουν έργα για τα ΠΕΠ αλλά αυτοί τίποτα– αλλά γιατί ήξεραν πως θα ελέγχονταν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.  Τα δημόσια έργα είναι πάντα υπερτιμολογημένα χωρίς όμως  η ποιότητα των εργασιών να ανταποκρίνεται στα χρήματα που παίρνουν οι εργολάβοι. Να ένα παράδειγμα: Κάνουμε μια ασφαλτόστρωση χρειάζονται 5 πόντοι  ασφάλτου ο εργολάβος ρίχνει 2 πόντους , η πιστοποίηση όμως γίνεται για 5 . Όλοι το ξέρουν , ο Δήμαρχος , οι δημοτικοί σύμβουλοι , οι επιβλέποντες μηχανικοί κλπ. Το σχεδιάζουν . Ποιος θα ελέγξει αν ο δρόμος πρέπει να έχει πέντε πόντους και όχι τρεις;  Και που πάνε τα χρήματα άραγε;
Τέλος πάντων, μπορώ να αναφέρω και πολλά άλλα .Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν αιρετοί με όραμα για τον τόπο τους να κάνουν κάτι . Ο μισθός να πέφτει που δεν είναι ευκαταφρόνητος , η μίζα των έργων , η μικροπολιτική να φέρουμε  τους συμβασιούχους να δουλεύουν , τα προγράμματα stage δήθεν κοινωνική πολιτική – προς άγρα ψήφων – την κουρσάρα του Δήμου να παίρνουν με καύσιμα τζάμπα από τον Δήμο, να κάνουν το κομμάτι τους. Η απόλυτη ξευτίλα . Εγώ έχω σιχαθεί να βλέπω το δημόσιο χρήμα να σπαταλιέται έτσι . Όλη αυτή η σπατάλη που έγινε τόσα χρόνια αυτό πληρώνουμε τώρα και θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά . Αλλά εμείς τους ψηφίσαμε , εμείς παρακαλάμε κάθε μαλάκα δήμαρχο να μας διευθετήσει ένα θέμα μας που είναι, εκ του νόμου, υποχρέωση του να το κάνει ή για κάτι που πρέπει να γίνεται αυτόματα από την υπηρεσία. Τα βλέπω κάτι τέτοια και γίνομαι έξαλλη . Είναι απαράδεκτο. Δυστυχώς ο έλληνας πολίτης δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του γι΄ αυτό λέω ότι η γνώση σώζει και όταν μαθαίνεις τότε δεν είσαι έρμαιο κανενός .

Εννοείται ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας νυν δημάρχους που θέλουν να είναι ξανά στον θώκο που ζεσταίνουν με πολύ καμάρι σήμερα.

Ή μήπως έχουν;

15 σχόλια:

  1. κι εγω που νομιζα οτι ολα γινονται για δοξα. που παμε ρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασε να μας πει για το "νόμιμο" 10% η υπάλληλος. Έτσι λέγεται η λοβητούρα της καταβολής του ποσοστού αυτού της αξίας του έργου. Αν δεν το καταβάλει δεν πρόκειται να ξαναδεί έργο. Ακόμα και δημοπρασία να γίνει!!!
    Πολλές φορές αυτός που το εισπράττει το παραδέχεται. Αλλά λέει ότι το διέθεσε σε άλλο έργο γιατί δεν φτάνανε ή δεν υπήρχανε καθόλου λεφτά!! Και όσοι οφελούνται εκφράζουνε και θαυμασμό. Μπράβο ρε, πως το σκέφτηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο στο θάρρος ενός ανθρώπου να λέει την αλήθεια. Αυτή την αλήθεια που όλοι υποψιαζόμαστε, ποτέ δεν μπορούμε να αποδείξουμε και ούτε καν δημόσια να παραδεχτούμε. Τι κορόιδα που είμαστε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να σκεφτείτε πως, εχθές το βράδυ χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού μου μια κυρία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Θεσπιών, και πουλούσε διάφορα διακοσμητικά προς τρία ευρώ το ένα. Ρώτησα για πιο σκοπό μαζεύουν χρήματα και μου απάντησε πως τα μαζεύουν για να εξασφαλίσουν την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, γιατί τα χρήματα που δίνει ο Δήμος μας για το σχολείο δεν φτάνουν για τις δαπάνες και πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι για να μην κρυώνουν τα παιδάκια.
    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ.
    Εμένα μου ήρθε μια άλλη ατάκα του Ελληνικού κινηματογράφου.
    …ΦΑΓΑΝΕ…ΦΑΓΑΝΕ…ΦΑΓΑΝΕ…
    Από την ταινία υπάρχει και φιλότιμο. Κάτι που λείπει από αυτούς που εξουσιάζουν τον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγγνωμη κυριε ανεργε? ποιος δημαρχος? δεν εχει ονομα?
    δεν ειναι καλο να μηδενιζουμε τα παντα.
    κοιταχτε να βγαλετε δυνατα αντιπροσωπους στο νεο δημο για να διεκδικησετε τα δικαια αιτηματα σας και διορθωσετε τα λαθη και αδιαφορια του παρελθοντος.οσο πιο πολλους βγαλετε τοσο ποιο πολλη δυναμη θα εχετε.ο νοων νοητω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. LOL. Αν διαβάσετε προσεχτικά κύριε Ανώνυμε 11:14 θα καταλάβετε πως δεν αναφέρομε σε κανέναν Δήμαρχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προσεχτικα διαβασα ντε.:Ρ
    ''γιατί τα χρήματα που δίνει ο Δήμος μας για το σχολείο δεν φτάνουν για τις δαπάνες και πρέπει..''
    Αυτος ο Δήμος δεν εχει δημαρχο?..(LOL)
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κριμα ερμε κριμα πώς δημοσιευεις ενα τετοιο μηδενιστικό και συκοφαντικό κείμενο? ντροπή πιά.αλλά τελεία και παυλα και απο εμένα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ερμε εισαι ενα κανονικό φασιστειδές κατάλοιπο γκεμπελικής κοπής. εισαι γραντ τοπικιστής ρημοκαστραίος. και από μενα τελεία και παυλα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έρμε μόνος σου τα έγραψες τα δύο τελευταία σχόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι μερικές μέρες που κανείς δεν σχολιάζει τα κείμενά μου. Ούτε καν τα αξιολογεί σημειώνοντας, ξέρετε, κάτι σε αυτά τα τετραγωνάκια στο τέλος κάθε ανάρτησης.

    Τότε με πιάνει το παράπονο κι αισθάνομαι ως ‘φωνή βοώντος εν τη ερήμω’. Η μοναξιά δεν υποφέρεται!

    Σκέφτομαι κάτι τέτοιες μέρες, να αρχίζω διάλογο με τον εαυτό μου έστω και με έντονο τρόπο: βρισιές, καταγγελίες, κ.α. Αλλά έπειτα από λίγο μου περνάει και κάτι καινούργιο έρχεται στην γκλάβα μου και αρχίζω το γράψιμο.

    Αλλά αυτή την φορά η αξιαγάπητη και θαρραλέα δημοτική υπάλληλος με έβγαλε από το αδιέξοδο.

    Είχα να δω τόσα σχόλια από την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων ή τα περί αγάλματος.

    Μου αρέσει πάντως που επιστρατεύετε το χιούμορ σας ως ουσιαστική άμυνα στον χαζό σουρεαλισμό των ημερών.

    Ο κώδικας Μορς, αυτός με τις παύλες και τις τελείες, επίσημα και τυπικά σταμάτησε νομίζω το 1999. Έψαξα κι έμαθα ότι στον κώδικα αυτόν, το ‘τελεία και παύλα’: .-, είναι το σύμβολο του Α, του πρώτου γράμματος δηλαδή του ελληνικού (και όχι μόνον) αλφάβητου. Οι επιστολογράφοι συνήθιζαν έτσι να κλείνουν τις επιστολές τους τα παλιά χρόνια. Ήταν ένδειξη ενός οριστικού τέλους για την συγκεκριμένη επιστολή αλλά ταυτόχρονα ένα διακριτικό κάλεσμα για την προσμονή έναρξη ενός νέου κύκλου επικοινωνίας.

    Με την ερμηνεία αυτή συμφωνώ και προσμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς η αλήθεια κάποιους τους πονάει.
    Γιατί άραγε?
    Είναι αυτό που λέει μια παροιμία:
    «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει μα κόκαλα τσακίζει»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εγω δεν καταλαβα ανεργε που εκανα λαθος και ειπα οτι βγάλτε ισχυρή αντιπροσώπευση και ετσι θα μπορειτε πιο ευκολα οχι να διεκδικειτε μονο αλλα να τσακιζετε κορμια και οχι μονο κοκαλα.
    Νομιζω ειναι η καλυτερη λυση για καθε προβλημα.
    Μπραβο ερμοκαστριωτη γιατι παντα χτυπας τη καρδια καθε προβληματος και δεν χαριζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απαντώ στα σχόλια των ανώνυμων 12:30 και 12:51 που φαίνετε να πειράχτηκαν από την δημοσίευση του άρθρου και όχι στο δικό σου ανώνυμε 3:31.
    Μπλέξαμε τους ανώνυμους.
    Και να είσαι σίγουρος πως θα κάνουμε το πρέπον. Θα το δεις από τα αποτελέσματα των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διάφορα